12e Etappe; Richting hoofdstad Bern - Reisverslag uit Bern, Zwitserland van Carmen Lehner, Lucien Geutjes en Remco Froon - WaarBenJij.nu 12e Etappe; Richting hoofdstad Bern - Reisverslag uit Bern, Zwitserland van Carmen Lehner, Lucien Geutjes en Remco Froon - WaarBenJij.nu

12e Etappe; Richting hoofdstad Bern

Door: Marinus namens Lucien Geutjes en Remco Froon

Blijf op de hoogte en volg Carmen Lehner, Lucien Geutjes en Remco Froon

13 Mei 2010 | Zwitserland, Bern

Vanochtend werden we wakker en ja hoor het regende buiten. Gegeten en daarna alle spullen 2 verdiepingen naar beneden gedragen, dus ook de fietsen. Gisteravond was er in de zaal onder ons een concert, waar we in bed van genoten, maar al gauw was er de hamer en vielen we in een diepe slaap.

In de regen hebben we onze fietsen gepakt en zijn toen richting station gereden om proviand in te slaan, vanwege Hemelvaart natuurlijk alles dicht. Alleen bij het station was een Super open. Daarna richting de routeborden in de stad gereden om onze route op te pakken.

Toen kwam de discussie of we via route 8 de Aare-route die via Biel ging en een omweg van 40 km had of rechtstreeks naar Bern zouden rijden, dat was nog maar 41 km.

Remco wilde toch de 8 volgen. Lucien volgde mokkend; hij wilde met dit weer zo snel mogelijk voorbij Bern komen. Vol stoom ging hij door de regen in de trappers. De wegen gingen over modderige paden en al gauw was hij Remco kwijt gereden en stoomde hij heel snel richting Biel. Onderweg toch maar eens omkijken maar nergens volgde Remco, 10 minuten 15 minuten gingen voorbij..... Toch maar eens bellen? Toen belde Remco zelf. Hij was verkeerd gereden, maar stond te wachten in het dorp Staad. Dat was toch net voor Lucien. Snel reden ze weer bij elkaar en ging het op naar Biel. Daar kwamen onze Pelgrims doorweekt aan.

Biel/Bienne is een van de weinige steden in Zwitserland die officieel tweetalig zijn. Er wordt Duits en Frans gesproken. Straatnaamborden en officiële documenten zijn in beide talen. De Duitse naam is Biel, de Franse naam Bienne. Sinds 2005 is de dubbele naam Biel/Bienne, met schuine streep, de officiële naam van de stad.

Lucien werd in Biel aangehouden door een oud mannetje die vol bewondering was. Hij wees naar de route naar Bern, toen zijn ze tot een compromis gekomen om toch vanaf daar rechtstreeks naar Bern te gaan over route 64 via Lyss dat was nog 31 km.

Er kwamen wat klimmetjes maar het weer was inmiddels droog, bij Lyss aangekomen stond er een hele mooie oude stoomlocomotief, speciaal voor Marinus dit vastgelegd, daarna mooi door boeren dorpjes heen, wat klimmetjes en mooie vergezichten en dan vlak voor Bern bij Zollikhofen aangekomen, vanaf daar een mooie lange afdaling tot de stad Bern, onderweg in de afdaling kreeg Lucien het aan de stok met een Zwitser, die met zijn auto bijna aan het wiel van Lucien zat. Lucien wees naar zijn hoofd en de auto haalde in en ging vol op de remmen, toen reageerde tijdens het remmen Lucien woedend dat hij maar uit moet stappen. De Zwitser koos gelukkig eieren voor zijn geld en verdween. Het laatste stuk kwam nog een pittige klim om in Bern te komen.

Daar aangekomen was het zoeken naar de wijk Wankdorf waar Andrea, de zus van Carmen woont, gauw reden we de wijk in langs het stadion en het bahnhof, voor een flat stopten we en ging ik haar bellen dat we er waren, op de 13 e etage stond ze op het balkon te zwaaien. We hebben de fietsen in de kelderbox geplaatst en de nodige spullen meegenomen inclusief het shirt voor Carmen. Andrea en Christof gingen met de auto ook naar Carmen maar hadden een sportauto en geen plaats voor ons, ze gaf ons de sleutel om af te sluiten en handoeken om ons op te frissen na een lekkere doushe nog even op het balkon het mooie uitzicht over de stad gefilmd en natuurlijk het stadion waar je zo inkijkt, het stadion waar nederland zulke mooie succesen behaalde tegen Frankrijk en Italie.

Om 17:00 uur hadden we de trein naar Bern hauptbahnhof, daar aangekomen wemelde het van de zwart gele Bern young boys fans, we sloten aan in de rij om een open ticket naar Brig te kopen. Gevraagd waar de reis voor hen naartoeging, bleek naar Luzern, als hun zouden winnen en Basel verliezen dan waren ze kampioen, overigens gelijk al contact daar ik in een mooi rood Utreg shirt liep, ook voor ons een belangrijke dag gezien het behalen van europees.
Om 18:30 arriveerden we in Brig, het regende alweer en hadden nog 10 minuutjes lopen langs de Rhone naar het huis van Karin in Naters, daar hebben we gelijk onze spullen kunnen wassen en stond een lekkere pasta klaar, de nacht brachten we bij haar door. Morgen naar de verjaardag van Carmen, benieuwd naar haar gezicht!

• 13 Mei 2010 - 18:03

Tamira:

Wat is het toch ontzettend leuk om jullie zo te volgen, iedere dag lees ik de stukjes en het is zo net alsof je een beetje meefietst, al is het wel een stuk makkelijker zo vanachter de laptop en Loes je shirt kun je inlijsten hoor, we gaan gewoon Europa in, we hebben die Limbo's met 0-2 verslagen. Dus je shirt brengt echt geluk.
    Ik ben er zondag bij en zal zeker hard voor je juichen als ze scoren.
    Zondag voor de zekerheid nog wel even je shirt aan hoor !!!
    Veel suc6 weer voor morgen

• 13 Mei 2010 - 18:37

Edwin.:

Hoi Luitjes.

Super dat jullie in Bern zijn. Nog even en Lucien is in zijn tweede dorp! Toppie hoor. Utreg was ook toppie vandaag. Ziet er naar uit dat als jullie terug komen toch weer Europa in mogen. Maar nu dan achter de bal aan.

Driebergen was weer groot deel van de dag in de regen. Maakt dus niet uit waar jullie zijn.

Groet van ons.

• 13 Mei 2010 - 22:23

Ferry:

Ha Geutjes,had vandaag Jip op bezoek de hele dag, en hebben nog ff wat anadotes in het verleden met je opgehaald, vandaar dat we het zo knap vinden, dat je met je ongetrainde lichaam dit vol houdt. PS, zondag gaan we Europa weer in, wij nemen een kannetje op jou, succes , Forza Utreg & Geutjes & Compagnon.

• 15 Mei 2010 - 20:52

Corine:

Heeeeeeeeeeeeeeey Luus,
    Wat knap van je, alweer zo'n eind fietsen...
    Ik blijf je ook volgen, ntzettend leuk...
    Groetjes van Corine

Verslag uit: Zwitserland, Bern

Carmen Lehner, Lucien Geutjes en Remco Froon

Lucien: Jaren geleden ging ik met goede vrienden (Huub, Connie, Frans en Margot) en natuurlijk ook Remco mee naar Zuid-Frankrijk, waar wij bevangen werden door het fietsvirus. Bij thuiskomst besloten we exact 4 jaar geleden om een Santos trekkingbike te kopen en hebben die toen gelijk in die mooie meimaand uitgeprobeerd in de Pyreneeën. Inmiddels ben ik ook met een goede collega/vriend Arthur naar Santiago geweest, een geweldige ervaring was dit. Gelijk erna werden er plannen gemaakt om weer een mooie tocht te maken en dat werd dus Rome. In Brig sluit Carmen Lehner de zus van...aan, klasse! Ik verheug me erop en wil bij deze Marinus, Piet, Geralda en Suzan bedanken voor het vullen van deze site. Remco: geïnspireerd door de geweldige fietservaringen van Lucien naar Santiago, ook een trotse bezitter van een Santos-fiets en samen meerdere schitterende fietstochten gemaakt in de Pyreneeën met Lucien, wil ik nu ook een pelgrimstocht op de fiets afleggen. Niet de bestemming, maar de reis zelf als doel om tot mijzelf te komen. Carmen: Meine Motivation ist es mal was aussergewöhnliches zu tun. Aus dem Alltag herauszubrechen. Den Einklang mit der Natur zu erleben. Eine zeit erleben wo die wichtigsten Grundbedürfnisse zählen und aller Ueberfluss wegbleibt. Zu spüren wo Grenzen sind und diese zu überwinden. Ich freue mich in der Gruppe auf dem Weg zu sein, auf Entdeckungen und auf gemeinsame Erlebnisse. Innerlich Entspannung zu finden durch die körperlichen Anstrengung und der Nähe zur Natur. Der Weg als Ziel.

Actief sinds 20 Maart 2010